Enkele bestaande verouderde zoogdierverblijven maken plaats voor moderne onderkomens voor doodshoofdaapjes, neusberen en maki’s.
Op maandag 27 augustus 2018 beginnen de eerste werkzaamheden om een aantal verouderde zoogdierverblijven af te breken en te vervangen door moderne dierverblijven voor doodshoofdaapjes, neusberen en maki’s. De huidige dierverblijven voldoen naar de maatstaven van Burgers' Zoo niet meer op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.
De bouw van de twee nieuwe dierverblijven vindt plaats op het terrein dat wordt begrensd door het pinguïnverblijf, het olifantenverblijf, het Park Restaurant en Burgers’ Avonturenland. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om beide dierverblijven heen te lopen en kunnen de dieren bij koud of nat weer ook in binnenverblijven bekijken. In het ene verblijf worden ringstaartmaki’s en zwarte maki’s gehuisvest, terwijl in het andere verblijf neusberen en doodshoofdaapjes gecombineerd zullen worden. De Peruaanse doodshoofdaapjes zijn nieuw in Arnhem, de overige drie diersoorten leven reeds in Burgers’ Zoo.
Naar de maatstaven van Burgers’ Zoo voldoen de bestaande dierverblijven niet meer aan de eisen van deze tijd. De verblijven zijn gebouwd in de jaren zestig en zijn onvoldoende geïsoleerd. Door slijtage zijn de vijvers in de dierverblijven bovendien lek. Ook qua dierenwelzijn stellen we anno 2018 andere eisen aan huisvesting van de dieren dan in de jaren zestig van de vorige eeuw. Om deze redenen vervangt het Arnhemse dierenpark de bestaande verblijven voor twee landschappelijk aangelegde moderne dierverblijven.
Voor de sloop- en bouwwerkzaamheden zijn diverse vergunningen aangevraagd en verkregen. De mussen en vleermuizen die in het gebied voorkomen, zijn beschermde wilde dieren waarvoor alternatieve onderkomens moeten worden aangeboden. Daarnaast wordt bij de start van de bouw rekening gehouden met de broedtijd van vogels en de winterslaap van vleermuizen. Om de kanalisatie zoveel mogelijk te ontlasten in het geval van hevige regenbuien, leiden we het regenwater naar een soort waterbedding die zich bij regen mag vullen. De watergrachten die dieren en bezoekers scheiden, staan met elkaar in verbinding. Door de zwaartekracht loopt het water telkens van de ene naar de volgende gracht, waarbij het water aan het eind met één pomp weer omhoog wordt gepompt. De steilste stukken in het bestaande terrein worden door de nieuwe weggeleiding uit de route gehaald. Met name gezinnen met kinderwagens, rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn zullen deze aanpassing weten te waarderen.