Dit jaar heeft de Bush al een gedeeltelijke facelift gehad, ook wat bebording betreft. Maar in een ecodisplay als de Bush valt altijd nog veel meer te ontdekken; zelfs voor trouwe bezoekers! Om de fantastische wereld van het tropisch regenwoud nog indringender te verduidelijken dan ‘gewoon tijdens een wandeling door het tropenbos’, is de afdeling educatie momenteel druk bezig met het vervaardigen van nieuw, ondersteunend materiaal. We hopen eind najaar 2021 de belangstellende bezoeker te kunnen bedienen van extra interessante informatie.
De stikstofcrisis raakt velen in Nederland hard, zowel de bouw als de agrarische sector. Maar aan de andere kant ook de natuur, want door teveel stikstof verandert de natuur drastisch. Ook in het aquarium is stikstof een belangrijk element. Twee studenten van de Wageningen Universiteit hebben een onderzoek gedaan naar de stikstofhuishouding in het tunnelbassin van de Ocean. Door de vissen te voeren komen afvalstoffen in het water terecht die voor 95% door de filters er weer uitgehaald worden. Deze vervuiling bevat stikstofverbindingen als ammonium en nitraat. Door een model te bouwen en daarna ook de belangrijkste onderdelen van het model na te meten, werd redelijk duidelijk wat er gebeurt in het tunnelbassin met deze stikstofverbindingen. Hiermee kun je de filters beter afstellen en kun je voorspellen wat er gebeurt als je de vissen meer gaat voeren.
Een vervolgonderzoek in het levend koraalrifbassin is net afgerond door studente Veerle Plug, ook van de Wageningen Universiteit. Alleen dit is veel ingewikkelder. Naast een aantal gelijksoortige filters als bij het tunnelbassin, gebeurt er veel in het aquarium zelf. Koralen, algen en ander leven nemen voedingsstoffen uit het water op. Tussen, onder en in de stenen van het rif en in de bodem worden ook voedingsstoffen afgebroken door bacteriën. En er zijn zelfs bacteriën die zelf voedingsstoffen maken en aan de omgeving afgeven. Conclusie van het onderzoek was dat de filters bij het levend koraalrifbassin maar 7% van de voedingsstoffen uit het water halen. De rest wordt door het leven van het rif opgepakt. De puzzel van de stikstofhuishouding is hier nog niet afgerond, maar de grote lijnen heeft Veerle al zichtbaar gemaakt. Zo begrijpen we steeds beter wat er gebeurt in het rif en kun je het daardoor ook steeds beter de processen sturen. Een vierde student is nu al weer begonnen om nog meer antwoorden te vinden.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024