Wat spoken dieren ‘s nachts uit in een gesloten dierentuin? Hoe ziet het bed van een chimpansee eruit, hoe slaapt een giraffe en wat is toch dat fluitende geluid in de Bush als het donker wordt? Met de spannende nieuwe serie ‘Nachtbrakers’ op ons YouTube-kanaal schijnen we licht op deze onbekende verhalen uit het dierenpark. Uitgerust met nachtkijkers en energiedrankjes gaan Floris en Ruben in het holst van de nacht op pad in de zoo.
In de eerste aflevering van ‘Nachtbrakers’ die inmiddels online staat, gaan Floris en Ruben op onderzoek uit bij de chimpansees. Hoe slapen deze mensapen eigenlijk? Klimmen ze in een boom, of zoeken ze bijvoorbeeld een warme grot op, net als onze menselijke voorouders deden? En slapen ze lang, of juist erg kort? Floris en Ruben nemen de proef op de som en gaan ’s nachts op pad door het verlaten dierenpark! Zonder de chimpansees te storen uiteraard, nemen ze zo dicht mogelijk bij deze intelligente mensapen een kijkje, terwijl ze slapen.
Ruben en Floris ontdekken dat chimpansees een soort slaapnesten bouwen. In de natuur verzamelen ze hier een hoop takken en bladeren voor en in het verwarmde binnenverblijf zorgen de dierverzorgers ervoor dat ze allerlei materiaal ter beschikking hebben om ook zo’n slaapnest te bouwen. In principe maken chimpansees elke nacht weer een nieuw slaapnest. En vaak ook op weer een andere plaats.
Een bijkomend voordeel is dat chimpansees hierdoor geen vlooien krijgen. Wanneer je twee of meer dieren elkaar ziet ‘vlooien’, heeft dit dus niets te maken met echte vlooien. Het is een vorm van sociale interactie, waarbij het veel zegt over rangen en standen welk dier welke chimpansee aan het vlooien is. In feite verwijderen ze huidschilfertjes, takjes en blaadjes van de huid van hun soortgenoot en is dit een geruststellende, kalmerende bezigheid: een belangrijke vorm van sociale interactie. Zoals mensen even gezellig met elkaar over koetjes en kalfjes kletsen bijvoorbeeld!
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024