Educatie komt van het Latijnse woord ‘educatio’, dat ‘opvoeding’ betekent. Educatie bij Burgers’ Zoo omvat veel. Als educatie-team willen we de bezoekers graag enthousiasmeren en bewust maken van de schoonheid en waarde van de natuur. Dat doen we op verschillende manieren. We hebben op de eerste plaats een fantastische groep vrijwilligers die u alles vertellen en laten zien over wat er (samen)leeft in de dierentuin. We bieden veel content aan op onze website en op de social media. En we hebben natuurlijk ook bebording.
Dertig jaar geleden kwam ik bij Burgers’ Zoo werken met als hoofdtaak nieuwe bebording te maken. Alles ging toen nog met potlood, pen, krijt en penseel. De themaborden bij de cheeta’s en leeuwen zijn daar nog een voorbeeld van. Om op zulke grote borden te tekenen, maakte ik gebruik van een overhead-projector en een ouderwetse tekentafel. De technische dienst had een soort bordenstandaard gemaakt, die over het tekenblad gehangen kon worden. De tekeningen zijn dus vanaf schets op het bord geprojecteerd en daarna ingekleurd met pastelkrijt. De witte details zijn later aangebracht met acrylverf. Ook de tekeningen op de naamborden in het park zijn toen allemaal met potlood en acrylverf gemaakt. Deze tekeningen werden vervolgens gescand en een gelamineerde kopie werd gebruikt op de borden.
Jaren later deed voor mij de computer zijn intrede. Tekenen met een computer was even wennen, maar ik heb tijd en ruimte gehad om me daarin wegwijs te maken. Het voordeel van digitaal tekenen is dat je het beeld kunt vergroten en zo heel gedetailleerd kunt werken. Een ander voordeel is dat je net zo makkelijk weer iets kunt corrigeren zonder gum of correctie-inkt. Tegenwoordig is het tekenen vervangen door het maken van fotocompilaties. Als ik een nieuw dier moet ‘tekenen’, dan zoek ik eerst een aantal foto’s bij elkaar. Dan plak ik de mooie delen aan elkaar, dus bijvoorbeeld een kop op een ander lijf met andere poten. Alles zodat het goed als illustratie kan dienen bij de tekst. Na het compileren teken ik grote delen over, de ogen teken ik altijd opnieuw en snorharen bijvoorbeeld ook. Het voordeel van deze werkwijze is dat de verhoudingen altijd kloppen. Dit werk gaat allemaal met behulp van Photoshop en ik vind het geweldig leuk om te doen.
Uit de oude doos: Met potlood en acrylverf aan het werk aan de allereerste Ocean-bebording.
Ook al is de huidige collectie dieren (en planten) getekend, het werk gaat door! Zo komen er nieuwe dieren in de collectie. Bij de Ocean vervangen we daarom ieder jaar de naamborden. Dat zal deze winter gaan gebeuren. Maar er zijn ook nog genoeg plekken in het park waar we themaborden hebben gepland, denk aan de Safari. Daarnaast worden ook borden ontworpen voor tijdelijke tentoonstellingen (bijvoorbeeld de spandoeken in de Safari). Er is gelukkig nog werk genoeg!
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden