Afgelopen juli stonden de bloemenweides in Burgers’ Zoo vol met bloeiende planten. Niet alleen een prachtig gezicht, maar ook goed voor de biodiversiteit. Een paar jaar geleden zijn de weides ingezaaid met een eenjarig akkermengsel om snel resultaat te krijgen. Vorig jaar is de weide bij de Mangrove geheel opnieuw ingezaaid met een meerjarig bijenmengsel.
Zoals de naam al doet vermoeden, maken eenjarige planten hun levenscyclus van kiemen tot afsterven door binnen één jaar. Omdat eenjarigen dus een relatief korte periode hebben om zich voort te planten, zijn dit over het algemeen planten met veel bloemen en veel zaad. Binnen deze groep zijn er planten die in het voorjaar zaad geven en dan in de nazomer van hetzelfde jaar bloeien. Je hebt ook eenjarigen die in de herfst zaad geven en in het voorjaar of in de zomer bloemen geven.
Meerjarige planten leven langer dan een jaar. Omdat ze zich over meerdere jaren kunnen voortplanten, zijn dit planten die tijdens de bloeiperiode minder bloemen geven of korter bloeien dan de eenjarigen. Meerjarige inheemse planten overleven de winter. Vaak sterft de plant bovengronds af, maar blijft het wortelstelsel in leven.
Bloeiende planten zijn zeer belangrijk voor de biodiversiteit, zowel onder de grond als boven de grond. Ondergronds betreft het met name een wisselwerking met micro-organismen die voedingsstoffen voor de plant leveren, of er juist van profiteren. Maar een vruchtbare grond bevat onder andere ook spinnen, wormen, pissebedden, mollen en muizen. Veel van deze dieren zijn weer afhankelijk van de planten voor hun voeding. Als overleden dieren vergaan, leveren ze weer groeistoffen aan de bodem, voor de planten. Planten zijn dus een essentiële schakel in het bodem-voedselweb. En als in de grond alles goed is, kunnen planten ook bovengronds floreren. Veel diersoorten zijn afhankelijk van bloeiende planten. Een groot aantal insecten, zoals vlinders, bijen, hommels, kevers en zweefvliegen, voeden zich met stuifmeel en/of nectar en zorgen tijdens het foerageren voor de bevruchting van de bloemen. Larven van onder andere insecten leven van bladeren en bloemen en vinden op de plant ook beschutting. Insecten en hun larven en wormen zijn weer voedsel voor kleine zoogdieren, reptielen en vogels, die op hun beurt weer voedsel zijn voor grotere zoogdieren en roofvogels. Tot slot zijn dode planten weer voeding voor micro-organismen. Zo zijn planten ook een belangrijke schakel in het bovengrondse voedselweb.
De bloemenweides zijn te vinden naast de Burgers’ Mangrove en tegenover het maki-eiland. Alle ingezaaide planten op de bloemenweides zijn inheems. Met inheemse planten bedoelen we planten die zich na de laatste ijstijd hier in Nederland gevestigd hebben en hebben aangepast aan de heersende leefomstandigheden. Zo kun je zeggen dat de periodes van bloei en groei genetisch zijn vastgelegd en corresponderen met de periodes waarin insecten voedsel nodig hebben, die op hun beurt weer voedsel zijn voor bijvoorbeeld jonge vogels. Het zaadmengsel dat Burgers’ Zoo gebruikt, bestaat onder andere uit dagkoekoeksbloem, wede, korenbloem, rode klaver, grote klaproos, reukloze kamille, look zonder look, gewone ossentong en gewone margriet.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025