De draak is een fabelwezen dat vaak als een groot reptielachtig dier wordt afgebeeld. De draak speelt een rol in mythologieën over de hele wereld en is waarschijnlijk één van de oudste mythologische symbolen. Ook bestaan er allerlei varianten van draken, afhankelijk van welke cultuur je als uitgangspunt neemt. De Europese draak verschilt bijvoorbeeld in meerdere opzichten van de Chinese draak. We hebben er in het park voor gekozen om de Europese draak af te beelden als fabelwezen.
De Europese draak is bijna altijd reusachtig van gestalte en heeft een vuurspuwende bek. Het lichaam is bezet met gepantserde schubben. Het beest heeft twee, vier of zes poten en bijna in alle gevallen groeien er twee vleermuisachtige vleugels uit zijn rug. De meningen verschillen of draken levendbarend zijn, of eieren leggen. Draken bewaken vrijwel altijd één of andere grote schat. Ze zijn namelijk verzot op goud en edelstenen en bewaken die alsof hun leven ervan afhangt. Draken verzamelen de schatten in het binnenste van bergen, rotsen of grafheuvels. Ze worden woedend als iemand iets van hun schatten probeert te stelen. Zo schetst J.R.R. Tolkien in zijn beroemde verhaal ‘De Hobbit’ bijvoorbeeld de draak Smaug, die in het binnenste van een afgelegen berg een enorme goudschat bewaakt.
De Chinese draak is echter zachtaardig. Hij wordt geassocieerd met water en is in die hoedanigheid ook de brenger van regen. Het liefst eet hij zwaluwen en brengt hij zijn dagen zonnebadend door. Hij is ontzettend bang voor ijzer en duizendpoten. Wanneer zijde in vijf verschillende kleuren wordt geverfd, jaag je de Chinese draak de stuipen op het lijf. Uit de bek van een Chinese draak kan zowel vuur als regen komen.
Veel mensen denken dat de draken zijn afgeleid van dinosaurussen. Vroeger hadden mensen namelijk nog maar een beperkte kennis van deze gigantische prehistorische reptielen, waardoor mythevorming logisch lijkt.
Verschillende mythologische helden hebben in heldhaftige verhalen draken gedood, zoals Sint Joris, Sint Michaël, Apollo, Perseus, Herakles en Lancelot. De draak is weliswaar gevleugeld, maar heeft meestal een ondergronds verblijf, zoals een grot of een hol.
Volgens de Griekse mythologie verwekte oppergod Zeus bij Leto een tweeling: Apollo en Artemis. Godin Hera, de vrouw van Zeus, was hier echter woedend over en beval de draak Python om de in barensnood verkerende Leto telkens te blijven achtervolgen en opjagen, zodat ze nergens rustig haar tweeling ter wereld zou kunnen brengen. Uiteindelijk lukte dit toch op het eiland Delos. Toen Apollo volwassen was, nam hij wraak voor het leed dat zijn moeder Leto door Python was aangedaan en na een hevige strijd doodde hij met zijn giftige pijlen het ondier bij de plaats Delphi. Hier richtte hij het Orakel van Delphi op, waar een priesteres bedwelmd door de giftige adem van de draak, allerlei cryptische voorspellingen deed.
In de christelijke verhalen staat de draak ook symbool voor alles van de niet-christelijke wereld: hij is de personificatie van het Kwaad, de gevallen engel en zelfs de duivel. Symbolisch kan de strijd van christelijke helden of aartsengelen tegen legendarische draken gezien worden als de strijd tussen de christelijke levensopvatting versus de oude, heidense gebruiken. Vanuit christelijk perspectief geredeneerd: de strijd van de rede, de beschaving, tegen de barbaarse gewoontes uit vroegere tijden.
Volgens diverse bronnen zijn draken verzot op olifanten. Net als een wurgslang kronkelen draken zich om olifanten heen om ze zo te kunnen doden. Soms bezwijkt de draak hier zelf echter bij, omdat hij dan verpletterd wordt door het gewicht van de olifant.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden