In deze nieuwe reeks artikelen beschrijven we voorbeelden van camouflage in het dierenrijk. Er zijn uiteenlopende redenen waarom dieren zich camoufleren. We leggen onder andere het principe van ‘countershading’ en het opgaan in de omgeving uit. Diverse diersoorten in Burgers’ Zoo maken namelijk gebruik van deze principes.
Op het eerste gezicht lijken tijgers enorm op te vallen met hun strepenpatroon. Toch blijkt dit een ideale schutkleur te zijn wanneer ze door het hoge gras een prooi besluipen.
Bezoekers die ons park binnenkomen door de toegangspoort zien meteen de eerste dieren van de dag: zwartvoetpinguïns! Zo onhandig en houterig als deze bijzondere vogels zich op het land voortbewegen, des te sierlijker en soepeler schieten ze al zwemmend door het water.
Een bekend voorbeeld is de melkslang. Deze slang leeft in de Desert en is niet giftig. Op het eerste gezicht lijkt een melkslang qua uiterlijk erg op de koraalslang, die wel degelijk giftig is. Een potentiële vijand kan hierdoor afschrikken, of in ieder geval even in verwarring gebracht worden. Maar hoe zit het nu dan precies?
In de Safari loopt een kudde Grantzebra’s, die uit meerdere harems en vrijgezellengroepen is opgebouwd. Wat direct opvalt, is het opvallende strepenpatroon van de zebra’s. Is dit ook een vorm van camouflage?
Een treffend voorbeeld vormen de bakerhaaien (ook wel wobbegongs genoemd) in de Ocean. In het wild liggen deze haaien vaak lange tijd stil op de bodem van de oceaan of op een plekje in het koraalrif te wachten totdat een nietsvermoedende vis net iets te dichtbij komt.
In de Desert ontdekken bezoekers de leefwereld van de Sonora- en Mojavewoestijn uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico.
De epaulethaaien in de Ocean danken hun naam aan het feit dat zich direct achter de kop van deze haaien een grote zwarte vlek bevindt. Epauletten zijn opvallende, decoratieve schouderstukken die bijvoorbeeld op militaire uniformen worden gebruikt. De zwarte vlekken hebben wel wat weg van zo’n epaulet.
Wanneer camouflage ter sprake komt, denken veel mensen als eerste aan de kameleon. Een reptiel dat het vermogen om van kleur te veranderen tot zo’n kunst heeft verheven, dat hij zelfs spreekwoordelijk wordt gebruikt.