Plek in het dierenrijk

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn zeeanemonen geen planten, maar primitieve dieren. Samen met koralen en kwallen vormen ze de groep van de holtedieren. Zeeanemonen zijn een soortenrijke diergroep: er zijn meer dan 1200 soorten van!

Eigenschappen van de Koperzeeanemoon

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Zeeanemonen kunnen door middel van hun voetschijf langzaam voortbewegen. Als ze een keer een plek hebben gevonden die ze qua lichtinval en waterstroming prettig vinden, blijven ze echter vaak lang op dezelfde plek zitten.

Wist u dit al over koperzeeanemonen?

  • In de tot tien centimeter lange tentakels van de koperzeeanemoon zit een beetje netelgif. Zodra de tentakels in aanraking komen met iets eetbaars schieten minuscule harpoentjes met gif uit de huidcellen. Op die manier kunnen kleine prooidiertjes verlamd raken of zelfs gedood worden.
  • Anemoonvissen leven graag in symbiose met zeeanemonen. De zeeanemoon herkent door de speciale slijmlaag op deze vissen het dier niet als mogelijk prooidier en dus netelt de zeeanemoon hen niet. Zo kunnen de vissen in een veilige omgeving leven. De anemoonvis verdedigt zijn zeeanemoon ook en blijft vaak de hele tijd heel dichtbij de zeeanemoon. De zeeanemoon kan echter ook zonder anemoonvis prima leven!
  • Zeeanemonen hebben slechts één lichaamsopening om voedsel op te nemen en afvalstoffen af te scheiden – hun mond is dus ook hun poepgat! 
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Er zijn mannelijke en vrouwelijke koperzeeanemonen, deze geven op gegeven moment hun geslachtscellen in het water af. Als ei en zaadcel elkaar treffen, vormt zich een larfje dat na een tijd in het open water naar de bodem gaat om uit te groeien tot een zeeanemoontje. Daarnaast kunnen koperzeeanemonen zich ook ongeslachtelijk voortplanten. Ze splitsen zich dan in de lengte op en klonen zichzelf op deze manier.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Zonder kleine, symbiotische algjes (‘zoöxanthellen’) in de huid kan de koperzeeanemoon niet overleven. Zoals alle planten vormen deze algjes uit kooldioxide, water en zonlicht voedingsstoffen (koolhydraten). Een deel van deze voedingstoffen staan ze af aan de anemoon waarin ze gehuisvest zijn. Daarnaast zorgen de zoöxanthellen voor de prachtige kleuren van de koperzeeanemoon.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Koperzeeanemonen kennen een groot verspreidingsgebied en komen daarbinnen vrij algemeen voor. Ze zijn dus op dit moment gelukkig niet met uitsterven bedreigd. Wel hebben zeeanemonen zoals ook koralen schoon water nodig en zijn ze gevoelig voor veranderende omstandigheden door bijvoorbeeld de opwarming van het klimaat.

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >

Nieuws over de Koperzeeanemoon

De koperzeeanemonen in de Ocean

In Burgers’ Ocean leven de koperzeeanemonen in het levende koraalrif. Hun favoriete stek is vrij dichtbij het wateroppervlak, waar veel licht in het water valt. De bezoekers moeten dus zeker niet vergeten om ook een beetje omhoog te kijken bij het koraalrifbassin!

De koperzeeanemonen planten zich in Burgers’ Ocean door splitsing goed voort. Vanuit hier zijn al ruim 600 koperzeeanemonen naar andere dierentuinen en aquaria verhuisd. Op verschillende plaatsen in het koraalrif staan koperzeeanemonen, deze worden bevolkt door verschillende soorten anemoonvissen. Als zeeanemonen naast elkaar staan, zal een stel anemoonvissen dit hele veld van zeeanemonen voor zich opeisen en geen andere anemoonvis in de buurt toe laten.