Tijdens een nachtelijke duik op het koraalrif zijn de meest fascinerende lichteffecten te zien. Het begint al als je met een grote sprong het water in springt.
Op dat moment schitteren miniatuur lichtjes op, wat wordt veroorzaakt door algen (zgn. dinoflagelaten). Deze algen geven licht als ze door waterbeweging worden gestimuleerd. Zelfs in ons land is hetzelfde verschijnsel te zien als bij harde wind 's nachts de zee oplicht. Deze algen worden zeevonk genoemd.
Onder water gaat het geheimzinnig avontuur verder. Daar waar je met een lamp schijnt is wat te zien, de rest is aardedonker. Overal tussen de koralen slapen vissen, terwijl anderen druk op zoek zijn naar een nachtelijk hapje. Als je goed kijkt verschijnen kleine 'koplampjes' tussen de koralen, veroorzaakt door reflectie van het licht van de duiklamp in de ogen van vele honderden garnalen. Maar waarom nu deze 'nachtelijke' introductie?
In de Ocean is kort geleden een nieuw aquarium ingericht tegenover het nachtkoraal aquarium. Hier zijn fluorescerende koralen te zien. Met speciale UV lampen wordt de fluorescentie van verschillende soorten koralen zichtbaar gemaakt. De UV lampen branden alleen tijdens de bezoekuren. Dan volgt er een periode van acht uur van volledige duisternis, waarna acht uur het zonnetje gaat schijnen.
Dit laatste is belangrijk, want ook deze koralen leven samen met een algje dat zorg dragen voor de voedselvoorziening van de koraalkolonies. Met behulp van licht zet het algje stoffen om in energie en voedingsstoffen, de zogenaamde fotosynthese. Ook zorgt deze alg voor de kleur van het koraal én voor het fluorescentie effect. Een fel groen koraal heeft zijn groene kleur door de kleur van de alg. Als de alg afsterft wordt het koraal wit. Bij fluorescentie wordt het onzichtbare UV-licht door het algje via een chemische omzetting veranderd in zichtbaar licht. Je mag hieruit concluderen dat het UV-licht niet door het algje wordt gebruikt voor fótosynthese, maar als 'afval' licht weer wordt uitgezonden. Dit fluorescerende fenomeen is in extremere vorm zichtbaar gemaakt in het aquarium. In de natuur is er 's nachts te weinig UV-licht straling en over.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024