In 2005 heb ik ze al eens aan u voorgesteld: onze aapjes in de mangrove. Geen echte aapjes, maar woudaapjes, een vogelsoort. Ze hebben er sinds die tijd gezeten en hebben in 2008 voor het eerst gezorgd voor nageslacht! Een bijzondere gebeurtenis die niet vaak voorkomt in dierentuinen, maar blijkbaar is de mangrove geschikt als kraamkamer voor deze vrijwel onzichtbare en op privacy gestelde soort.
Niet iedereen zal deze soort al eens gezien hebben bij ons. Dat komt omdat ze qua gedrag erg lijken op de roerdomp. Bij gevaar nemen ze de paalhouding aan en is het vrijwel onmogelijk een dier te ontdekken tussen alle boompjes en beplanting in de mangrovehal. Ook leiden ze een mysterieus bestaan. Overdag houden ze zich stil, maar in de vroege ochtend en tegen de schemering worden ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel. Dat voedsel bestaat in de natuur uit kleine visjes, insecten, maar ook kleine amfibieën, vogeltjes en kikkers. In onze Mangrove krijgen ze voornamelijk vis en vlees te eten. Net als onze blauwe reigers kunnen ze urenlang bewegingsloos aan de waterkant staan wachten. Al met al dus een soort waar moeite voor moet worden gedaan om ze te kunnen spotten.
Dit voorjaar werden er wel wat veranderingen waargenomen door verzorgers en waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou het dit keer lukken? De afgelopen jaren waren er wel eens eieren gelegd, maar nooit was het gelukt ook een kuiken uit het ei te zien komen. Op een gegeven moment was het duidelijk dat de ouders erg fanatiek aan het nestelen waren en werden er ook eieren gelegd! Na verloop van tijd werden toen ook de eerste koppies gezien die boven de nestrand uitkwamen. Witte koppies, net als bij jongen van de blauwe reigers. Die twee jongen groeiden voorspoedig onder de vakkundige verzorging van vader en moeder en al snel zijn ze uitgevlogen. Eigenlijk moeten we zeggen: “zijn ze uitgelopen”. Met hun lange tenen klimmen ze razendsnel in dunne takken omhoog en dat was ook de manier waarop de twee jongen het nest verlieten.
We waren al blij met dit eerste succes, maar daar lieten de ouders het niet bij. De twee jongen waren nauwelijks zelfstandig of de oudervogels gingen vol goede moed verder met het bouwen van een ander nest, op een andere locatie. Ook daar werden eieren gelegd en goed gebroed. We hebben inmiddels de eerste jongen al gezien en het lijken er wel 4!!! Ze hebben de smaak te pakken……
In Europa zijn er een handvol dierentuinen die deze soort in de collectie hebben en soms is het een enkele vogel die als slachtoffer werd binnen gebracht en niet meer terug kan naar zijn oorspronkelijke leefomgeving. Met zo weinig dierentuinen is het vanzelfsprekend ook slecht gesteld met fokresultaten. In het verleden zijn 3 dierentuinen erin geslaagd met deze soort te kweken. Dit jaar is Arnhem daar bijgekomen en ook Innsbruck is het nu gelukt. De ervaringen die iedereen daarmee opdoet zijn van vitaal belang voor het behoud van deze soort in dierentuinen. Burgers’ Zoo speelt al enkele jaren een rol bij het bijhouden van al die gegevens, hopelijk zorgen deze resultaten ervoor dat we nog jaren kunnen genieten van deze speciale soort in de mangrove.
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023