Dat er in de Ocean kunstkoralen te zien zijn, is al langer bekend. Alleen in het grote koraalrifbassin en in het nachtkoraalaquarium zijn levende koralen te zien. De kunstkoralen zijn gemaakt van polyurethaan. Dat er ook siliconen vis in de Ocean zwom, wist echter niemand. Het gaat in dit geval niet om een kunstvis, maar om een echte levende vis, zoals in dit verhaal zal blijken. Ruim een jaar gelden hebben we namelijk twee prachtige vissen uitgezet in het koraalrifbassin. Vissen die een nieuw tijdperk inluidden bij de ontwikkeling van het levende rif: papegaaivissen. Vrijwel alle vissen van deze familie hebben koraal op het menu staan.
De Quoi papegaaivis is vanuit de hobbyaquariumwereld een bekende vis die nauwelijks aan koraal knabbelt. Deze soort voedt zich hoofdzakelijk met op de rotsen groeiende algen. Een goede papegaaivis dus om mee te beginnen: twee 12 centimeter kleine visjes werden uitgezet. Prachtige dieren die een mooie plaats innamen in het rif. Eén papegaaivis groeide extra hard en begon prachtige kleuren te krijgen. Dit werd de man. De meest dominante papegaaivis wordt altijd een mannetje, ook al zouden de vissen genetisch gezien van oorsprong twee vrouwtjes zijn geweest. Toen de vis 20 centimeter groot werd, kwam echter een probleem om de hoek kijken…
Als voedsel neemt de Quoi papegaaivis vooral kalkalgen tot zich. Dit lukt hem niet zonder het substraat eronder te beschadigen. Als de kalkalgen op een stuk dood koraal groeien, wordt het koraalskelet ook beschadigd. De vraatsporen zijn goed te zien op het rif. Je hoort deze vissen tijdens het duiken ook daadwerkelijk kraken. Een groot deel van hun feces bestaat uit fijn koraalskelet. Papegaaivissen zijn dan ook een grote producent van koraalzand. Ook kalkalgen die op de kit rond de ruiten groeien worden gegeten. Aangezien de siliconen kit veel zachter is dan rots of koraal was het veel eenvoudiger om op die plaats kalkalgen te eten. Het probleem werd echter serieus toen bleek dat de papegaaivissen ook de siliconen kit lekker vonden! Er werden enorme gaten geknaagd in de kit door deze twee visjes. Als dit zo doorging, konden er wel eens grote lekkages ontstaan. Ze moesten er uit! Dit viel niet mee in een aquarium met 750.000 liter water. Een sport waar zowel dierverzorger in kwestie als de vis zelf een wedstrijd van maakten. Dierverzorger Miranda heeft uiteindelijk gewonnen! De dieren zitten nu in de Zoo van Antwerpen waar ze geen kit kunnen eten.
Uit bovenstaande geschiedenis blijkt dus dat er niet zozeer sprake is van een ‘siliconen vis’ (een vis gemaakt van siliconen), maar juist van een ‘siliconenvis’ (een vis die siliconen eet)!
Papegaaivissen hebben net als de kogelvis tanden die door blijven groeien. De tanden slijten zo snel door het schrapen over hard substraat of door het harde voedsel dat ze eten. Als deze dieren nooit van hard substraat mogen eten, krijgen ze te lange tanden, met alle gevolgen van dien.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024