In Burgers’ Zoo zijn regelmatig jonge giraffen te bewonderen. Deze jonge dieren zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar zijn ook belangrijk voor de andere dierentuinen binnen Europa. Voor de giraffen bestaat namelijk een fokprogramma, het zogenaamde European Endangered Species Program (EEP), waarbij Europese dierentuinen met elkaar samenwerken en onderling dieren uitwisselen. Hoe meer jongen er worden geboren, hoe meer dierentuinen giraffen aan het publiek kunnen laten zien en hoe meer dieren er kunnen worden uitgewisseld. En dat is op zijn beurt weer goed voor de genetische variatie binnen de verschillende groepen.
Giraffen komen oorspronkelijk voor in Afrika. Er bestaan negen ondersoorten die verspreid zijn over verschillende landen. Binnen het EEP van de giraffen zitten zes raszuivere ondersoorten, verspreid over verschillende Europese dierentuinen. Sommige in grote aantallen, andere slechts in kleine groepjes. In Burgers’ Zoo hebben we de zogenaamde rothschild giraffe (Giraffa camelopardalis rothschildi) die voornamelijk in Kenia en Oeganda voorkomt. De verschillende ondersoorten zijn te herkennen aan hun vlekkenpatroon. Aan dit vlekkenpatroon danken ze ook hun wetenschappelijke naam camelopardalis, wat letterlijk ‘gevlekte kameel’ betekent. Geen wonder dus dat de Zuid-Afrikanen spreken over een ‘kameelperd’ als ze een giraffe bedoelen!
Vaak wordt er gezegd dat een giraffe ‘zo mooi in slow-motion loopt’. Dit komt omdat het dier een zogenaamde telganger is. Hij tilt eerst beide poten aan één kant op en vervolgens beide poten aan de andere kant. Ook bij bijvoorbeeld kamelen is deze manier van voortbewegen normaal.
In 2008 is er een jongere man uit een dierentuin in Tsjechië naar Burgers’ Zoo gekomen die onze fokman moest gaan vervangen. Deze fokman zou op zijn beurt weer naar Beekse Bergen gaan, maar helaas was er op dat moment even geen plek voor hem in de dierentuin van Hilvarenbeek. Omdat er in Burgers’ Zoo geen ruimte is voor de drie volwassen mannen die op dat moment in Burgers’ Zoo aanwezig waren, is er voor gekozen om de man uit Tsjechië zolang ergens anders onder te brengen. Dat is met zo’n enorm dier natuurlijk best nog wel een uitdaging, maar gelukkig bood DierenPark Amersfoort uitkomst. Half mei werd onze fokman op transport naar Safaripark Beekse Bergen gezet en kon de Tsjechische man vanuit Amersfoort weer naar Arnhem afreizen na zo’n zes maanden uit logeren te zijn geweest.
In Burgers’ Zoo gaat het goed met de fok van de giraffen. Een tijdje geleden hebben we zelfs wat volwassen vrouwen uitgeplaatst omdat de groep wel erg groot werd. Veel vrouwen betekent ook veel jongen. Op het moment hebben we vijftien giraffen, waarvan er twee begin dit jaar geboren zijn. Leuk detail… normaal gesproken ‘wachten’ de moeders met werpen totdat de laatste verzorger de deur achter zijn of haar rug heeft dichtgedaan, maar in het geval van de laatste jongen was dit niet het geval. Ze zijn midden op de dag geboren en enkele bezoekers zijn hier getuige van geweest. Het is zelfs gefilmd voor onze serie ‘Burgers’ Zoo: Drukte in de Dierentuin’.
Jonge giraffen komen vanaf een hoogte van twee meter ter wereld. Toch voelen ze hier weinig van. Ze zijn nog lekker flexibel en na een mum van tijd staan ze. Eerst wat onwennig, maar na een paar dagen staan ze stevig op de poten. Ze zijn dan zo’n 1,80 meter hoog en wegen al zo’n 50 kilo.
Voordat de jongen die in Burgers’ Zoo geboren worden de vlakte op gaan, blijven ze eerst een tijdje met hun moeder in een zogenaamde ‘separatie-ren’. Ze staan hier samen met de andere vrouwen met jongen en de fokman. Zij blijven hier zo’n twee maanden zodat moeder weer gedekt kan worden en er niet de kans bestaat dat andere giraffen gaan drinken bij de melkgevende vrouwen. Dit zou namelijk ten koste gaan van de melk die beschikbaar is voor het jong. Mocht de fokman de vrouw gedurende deze twee maanden nog niet (succesvol) gedekt hebben, dan heeft onze tweede man op de vlakte nog een kans.
In het wild wordt het jong opgenomen in een zogenaamde ‘crèche’, bestaande uit een aantal pasgeboren giraffen. Vrouwtjes laten deze crèche enkel alleen op het heetst van de dag, als de meeste roofdieren rusten. Na drie tot vier maanden verlaat het jong de crèche om zich bij zijn of haar moeder te voegen.
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Rothschildgiraffen zijn voor veel mensen charismatische dieren. De sierlijke evenhoevige herkauwers…
15 december 2022
In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementpro…
3 januari 2022