Nu het kwik is gestegen, is het weer tijd om lekker op vakantie te gaan. De bestemming is bepaald, de camping is geboekt, maar dan begint de stress! Hebben we alles wel bij ons en is alles wel geregeld? Paspoort, verzekering, autopapieren? En hoe krijgen we al die kinderen op de achterbank? Allemaal zaken die komen kijken wanneer we op reis gaan. Maar hoe zit dat nou als onze dieren moeten worden vervoerd?
Net zoals wij een paspoort nodig hebben om op reis te gaan, zijn er ook verschillende papieren nodig die met de dieren meegaan als ze vervoerd worden. Eén van die papieren is een veterinaire verklaring, getekend door de staatsdierenarts, waaruit blijkt dat de dieren gezond zijn. Voor sommige beschermde diersoorten is bovendien een CITES-document nodig. Voor zebra's is tegenwoordig zelfs een echt paspoort nodig, het zogenaamde paardenpaspoort. Net zoals in een gewoon paspoort staan hierin de geboortedatum van het dier en een foto. Verder het chipnummer en de identificatienummers van de ouders en geloof het of niet… de haarkleur.
Een panter die op transport gaat, wordt eerst een tijdje gewend om een soort tunnel gemaakt van gaas in te lopen. Vervolgens wordt de transportkist tegen deze tunnel gezet en wordt de panter in de kist gelokt. Mocht dit allemaal mislukken, dan is de dierenarts in de buurt om het dier te verdoven. Pas als de panter weer helemaal bij kennis is, kan deze op weg.
De meeste transporten gaan over land, maar in sommige gevallen gaan de dieren op de boot of per (vracht)vliegtuig. Er bestaan transportbedrijven die gespecialiseerd zijn in het transporteren van dierentuindieren. Ook kan het voorkomen dat de ontvangende dierentuin de dieren zelf komt ophalen. Door hun ervaring weten deze transporteurs precies wat de dieren nodig hebben tijdens het transport. Zo zorgen ze voor voldoende voedsel en water onderweg en voor een juiste temperatuur. Tropische dieren mogen het natuurlijk niet te koud krijgen, maar een bosrendier bijvoorbeeld kan enorm oververhit raken als de temperatuur te hoog oploopt.
En waarin worden de dieren vervolgens vervoerd? Een stokstaartje kan eenvoudig worden gevangen en gaat in een kleine kist. Voor de meeste kleine vogels is een kartonnen doosje al voldoende. Maar hoe zit dat met neushoorns en mensapen? Hiervoor zijn verstevigde kisten van metaal nodig, waar de dieren niet uit kunnen breken. Sommige dieren zoals giraffen gaan niet in een kist, maar in een trailer. Deze lijkt op een normale paardentrailer, maar dan vele malen groter en hoger. Het dak van deze trailer kan iets naar beneden, zodat ook bruggen geen probleem zijn. De giraffen moeten dan alleen wel even bukken.
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024