Wanneer u in Burgers’ Mangrove loopt, is het aan te raden om even te stoppen en goed tussen de planten te kijken. Nee, u hoeft echt niet heel diep naar onderen of heel hoog naar boven te kijken. Als u gewoon goed rondkijkt op ooghoogte, dan heeft u grote kans dat u vaak verrassend dichtbij oog in oog staat met een bijzondere vogel. Het gaat hier om een goed gecamoufleerde vogel, die als je hem eens goed bekijkt, heel mooi gekleurd is. Volgens de literatuur gaat het om een hele schuwe vogel, maar in Burgers’ Mangrove leven hele brutale, niet bang uitgevallen exemplaren!
We hebben het over de witoorkatvogel (Ailuroedus buccoides) die soms een geluid maakt dat lijkt op een blazende kat. De witoorkatvogel behoort weliswaar tot de prieelvogels, maar maakt zelf geen prieel. Het mannetje zou volgens de boeken een soort platform maken waarop hij danst, maar dat is bij ons nooit waargenomen. In tegenstelling tot de echte prieelvogels paart het mannetje slechts met één vrouwtje. Hij verdedigt het nest en helpt met het grootbrengen van de jongen. De witoorkatvogel is ongeveer 25 centimeter lang, het vrouwtje iets kleiner. Hij is voor het eerst beschreven door Temminck, in 1836. Inmiddels zijn er ook enkele ondersoorten bekend.
Sinds 2007 zit er een koppel katvogels in Burgers’ Mangrove. De soort werd eerst gehuisvest in de Fazanterie, maar voelt zich in de Mangrove toch veel beter thuis. De eerste katvogels in de Mangrove waren een ouder koppel, dat na een jaartje met verschillende nestelpogingen en (on)bevruchte eieren uiteindelijk in 2008 toch een jong kregen; gelukkig een vrouwtje! Helaas stierf in 2009 het mannetje, maar in 2010 konden we een jong mannetje krijgen van onze collega’s in Krefeld. In de zomer van 2010 stierf het oudste katvogelvrouwtje en dus hielden we het jonge mannetje uit Duitsland en het bij Burgers’ Zoo uitgekomen vrouwtje over. Dit Duits–Nederlandse koppel moest het samen gaan doen, wat verrassend goed uitpakte.
Op 24 mei 2011 was het zo ver. Na wat mislukte nestelpogingen en een onbevrucht ei was daar het eerste kuiken, hoera! Het jaar erop een volgend kuiken en weer een kuiken en nee… jawel weer een kuiken! Het ene kuiken was nog maar half groot gebracht of het volgende ei was al gelegd. De stand is inmiddels vier gezonde kuikens: met recht een geboorte-explosie te noemen, een unicum. De broedtijd die hier is waargenomen, komt uit op ongeveer 23 dagen en na een week of drie vliegt het jong uit. Nadat het jong is uitgevlogen, is er nog een vrij lange nazorg van de ouders, zeker wel een maand. In de jaren negentig werd er wel gekweekt met deze vogels in Europese dierentuinen, maar de laatste jaren was er om onbekende redenen geen kweeksucces meer en het aantal witoorkatvogels was enorm gedaald. Op dit moment zijn we, voor zover bekend, de enige dierentuin binnen Europa die kweekt met deze vogels.
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023