Wil een dierentuin een bepaald leefgebied uitbeelden, dan heeft hij planten en dieren uit dit gebied nodig. Dierentuinen hebben voor een flink aantal diersoorten fokprogramma’s opgericht. Wil een dierentuin een bepaalde soort die hij nog niet heeft, dan wendt hij zich tot de coördinator van het betreffende fokprogramma.
Wil een dierentuin een bepaald leefgebied uitbeelden, dan heeft hij planten en dieren uit dit gebied nodig. Dierentuinen hebben voor een flink aantal diersoorten fokprogramma’s opgericht. Wil een dierentuin een bepaalde soort die hij nog niet heeft, dan wendt hij zich tot de coördinator van het betreffende fokprogramma. Bij goedkeuring zorgt de coördinator ervoor dat deze dierentuin dieren van de gewenste soort ontvangt. Voor de dieren hoef je als erkende dierentuin trouwens niet te betalen, maar wel voor het transport en voor de nodige transportpapieren.
Veel van de diersoorten uit de Noord-Amerikaanse woestijn zijn niet met uitsterven bedreigd en hebben daarom niet echt de hulp van fokprogramma’s nodig om te overleven. Woestijndieren worden bovendien niet vaak gehouden in dierentuinen. Om deze redenen zijn er geen gemeenschappelijke fokprogramma’s opgericht voor de dieren in onze Desert, behalve voor het gilamonster en de Socorroduif. Het kan daarom soms lastig zijn om bijvoorbeeld jonge dikhoornschapen of pekari’s uit te plaatsen of om een extra kalkoengier te vinden. Tenslotte heb je geen fokprogramma-coördinator die de dieren bemiddelt! Dierentuinen maken in zo’n geval gebruik van een digitale, alleen voor dierentuinbiologen toegankelijke ‘available/wanted list’. Op die manier weet je toch van elkaar, waar welke dieren beschikbaar zijn en gevraagd worden. Sommige soorten in de Desert worden nauwelijks in andere Europese dierentuinen gehouden. Toch vinden we deze diersoorten heel goed passen in ons verhaal over de woestijn. We werken dan ook samen met Amerikaanse dierentuinen die deze soorten soms wel in de collectie hebben.
Ook de planten moeten uiteraard op verantwoorde wijze worden verkregen. Burgers’ Zoo is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). We krijgen dus planten, stekjes of zaadjes gedoneerd vanuit andere botanische tuinen. Uiteraard kweken we door middel van stekken ook zelf planten, zodat we een groot deel van onze plantencollectie in stand kunnen houden.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024