Bij veel vogelsoorten proberen de mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes door een rituele balts op te voeren en/of door opzichtig te pronken met hun veren.
Zoveel verschillende kinderen als er zijn, zoveel verschillende vaders! Tja, de ene vader is nu eenmaal de andere niet. Sommige vaders willen graag continu precies weten wat hun kinderen aan het doen zijn, terwijl andere vaders liever van een afstandje een oogje in het zeil houden. En is je vader juist altijd heel rustig en kalm, of heb je een vader die soms flink uit zijn slof kan schieten en bijvoorbeeld heel enthousiast opspringt om luidkeels te juichen als Oranje scoort?
Op dinsdag 21 april om 10.00 uur houden we via Facebook Live Video een quiz met twintig vragen over de artikelen over 'Ouders in het dierenrijk'. Met Kahoot! kunnen jullie thuis deelnemen en een fantastische prijs winnen: een gratis bezoek voor vijf personen aan Burgers’ Zoo (zodra we weer open mogen gaan uiteraard) met een exclusief kijkje achter de schermen bij de neushoorns!
Bij veel vogelsoorten proberen de mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes door een rituele balts op te voeren en/of door opzichtig te pronken met hun veren. Niet indruk maken door stoer te vechten dus, maar door mooi te zijn! Eén van de bekendste voorbeelden is uiteraard de pauw, waarbij het mannetje zijn prachtige, lange staartveren spreidt voor de hennen Maar ook de ‘paringsdansen’ van de verschillende soorten paradijsvogels zijn beroemd.
Bij sommige vogelsoorten verzamelen meerdere mannetjes zich op één plek, waarbij diverse vrouwtjes nieuwsgierig komen toekijken. Zo’n plek noemen biologen een ‘lek’.
De eerder genoemde paradijsvogels kennen zo’n voorstelling in het paarseizoen, maar ook bijvoorbeeld de rotshaantjes, kemphanen en de schreeuwpiha’s. Een andere opvallende ‘danser’ is de jacarinagors, ook wel ‘dansmeestertje’ genoemd, waarbij de mannetjes vanuit stand vanaf een tak kaarsrecht naar boven springen en vervolgens weer met een sierlijke duik op dezelfde zitplaats terugkeren. Dit schouwspel herhalen ze verscheidene malen kort achter elkaar, terwijl ze heldere zanggeluiden laten horen. Doet jouw vader ook wel eens opvallend zijn best voor je moeder? Weet je daar een leuk voorbeeld van?
Bij sommige diersoorten zijn de mannetjes veel groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de zeeolifanten, waarbij mannetjes wel zes meter lang en drieduizend kilo zwaar kunnen worden. Vrouwtjes daarentegen worden maximaal drie meter lang en zo’n zevenhonderdvijftig kilo zwaar. Bij zeeolifanten hebben mannetjes ook nog een opvallend slurfje, waaraan de dieren hun naam danken. Ook bij bijvoorbeeld neusapen, zeeleeuwen, gorilla’s of mandrils is het mannetje wel twee keer zo groot en zwaar als het vrouwtje. Bij zoogdiersoorten met zo’n groot gewichtsverschil geldt: deze diersoort leeft niet gezellig in een familietje met één mannetje en één vrouwtje en de kinderen samen. Het grootteverschil duidt namelijk erop dat de mannetjes onderling om de vrouwtjes vechten en de paarband algauw na de paring wordt verbroken. Of dat de vrouwtjes voor de grootste mannetjes kiezen. En omdat dan de vrouwtjes allemaal voor de enkel echt grote mannetjes kiezen, leidt dit tot een leven in een haremgroep: meerdere vrouwtjes om één mannetje heen dus. De gemiddelde mensenman is niet twee keer zo groot en zwaar als de gemiddelde mensenvrouw… deze voortplantings- en samenlevingsvormen zijn dan ook minder typerend voor mensen.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025