Natuurbehoud is één van de hoofddoelstellingen van ons park. Waarom vinden we natuurbehoud zo belangrijk? De natuur staat wereldwijd onder druk en we zijn van mening dat wij als dierenpark een actieve rol moeten spelen bij de inspanningen om het tij te keren. Ondanks dat de negatieve berichten het nieuws over de natuur domineren, zijn er gelukkig ook veel hoopgevende initiatieven, vaak van dappere idealisten die stug tegen de stroom in roeien en bijzondere resultaten weten te boeken. In deze reeks artikelen geven we deze inspirerende voorbeelden graag de aandacht die ze verdienen. In deze editie: opvang voor illegale en gedumpte dieren.
Af en toe komen dieren in onze collectie die in beslag zijn genomen door de overheid. Burgers’ Zoo is door zijn expertise op het gebied van de huisvesting van gevoelige ongewervelde zeedieren de officiële opvangplek voor koralen en levende stenen. Dus als de transportpapieren niet in orde zijn, neemt de douane voor de aquariumhandel bestemde koralen aan de grens in beslag.
Helaas wordt het Ocean-team nog steeds elk jaar wel een aantal keren gecontacteerd met het verzoek om in beslag genomen koralen op te vangen. Burgers’ marinebioloog en zijn gespecialiseerd dierverzorgersteam hebben bij zo’n opvangactie de handen vol. Een lastige klus is het bepalen om welke soorten koralen het bij een in beslag genomen partij eigenlijk gaat. Bij deze soortenrijke groepen is de determinatie namelijk uitermate moeilijk. Door inbeslagname binnengekomen koralen worden zo goed mogelijk verzorgd. Ze worden nooit rechtstreeks in ons koraalrifbassin gezet, maar worden gehuisvest in bassins op de quarantaine-afdeling. Soms blijven de koralen in Arnhem en soms gaan ze terug naar de oude eigenaar, dit is afhankelijk van wat de rechter beslist.
Als ze in Burgers’ Zoo blijven, wordt tegenwoordig nauwelijks nog iets in ons levend koraalrif erbij geplaatst. In plaats daarvan sturen we de kolonies naar publieksaquaria. Het terugbrengen naar de natuur van in beslag genomen koralen is helaas niet mogelijk. Dit zou een zeer kosten- en tijdsintensief proces zijn. Vaak is niet eens de exacte locatie bekend, waar de in beslag genomen dieren oorspronkelijk vandaan komen. Ook kun je met terugzetten in de natuur ander leven mee uitzetten wat je eigenlijk niet wilt, zoals parasieten of bacteriën. Het terugzetten brengt dan niet alleen risico’s voor de dieren zelf met zich mee, maar ook voor de andere dieren en planten op deze locatie.
Ook andere diersoorten komen af en toe via een inbeslagname binnen. Dat kan zowel een inbeslagname in Nederland zijn, als elders. Collega-dierentuinen in allerlei landen kennen onze ecodisplays en onze mogelijkheden. Daarom mochten we via een Frans dierenpark in Frankrijk in beslag genomen blauwe suikervogeltjes overnemen, die nu in Burgers’ Mangrove vliegen. Uit Engeland kwamen ooit twee bij een particulier in beslag genomen zwartpuntrifhaaien binnen. Ook gesmokkelde zangvogels moeten we nog steeds met enige regelmaat overnemen.
Heel af en toe nemen we ook uit de kluiten gewassen voormalige ‘huisdieren’ van particulieren over. We zien ons echter bepaald niet als instituut waar je makkelijk van je dierlijke afdankertjes af kunt komen! Er vinden daarom steeds goede afspraken en serieuze gesprekken met de enkele particulier plaats van die we een dier over kunnen nemen. Zo kwamen er bijvoorbeeld in de loop der jaren een murene en twee diklipvissen in Burgers’ Ocean terecht, waar ze dan wél in aquaria leefden die passend bij het formaat van deze dieren zijn. Toen meer dan dertig jaar geleden de Bush werd geopend, werden ook nog allerlei dieren, van grasparkieten tot guppy’s, schildpadden en leguanen, in het kleine regenwoudje ‘vrij gelaten’ door bezoekers; oftewel: stiekem gedumpt. Hier zijn we helemaal niet blij mee en deze dieren worden zo snel mogelijk uitgevangen. Gelukkig schijnt het verantwoordelijkheidsgevoel van Nederlandse huisdierbezitters de afgelopen jaren toe te nemen en komt het verschijnsel gedumpt dier minder vaak voor.
Omschrijving Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl…
Enkele seconde geleden
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024
Halloween en pompoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met een knipoog naar donderdag – 31…
30 oktober 2024