Plek in het dierenrijk

Zwarte maki’s behoren tot de zogenoemde ‘halfapen’. Dit zijn primaten met oorspronkelijkere kenmerken dan de hoger ontwikkelde primaten, zoals bijvoorbeeld chimpansees of laponders. De meeste soorten halfapen hebben zich ontwikkeld op het eiland Madagaskar, maar er komen ook halfapen op het vasteland van Afrika en in Azië voor. Malagassische halfapen worden in het Nederlands soms ‘maki’s’ of ‘lemuren’ genoemd. In Burgers’ Zoo leven twee soorten halfapen, namelijk de zwarte maki’s en de ringstaartmaki’s

Eigenschappen van de Zwarte maki

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Zwarte maki’s zijn cathemeraal, dat betekent dat ze niet echt dag- of nachtactief zijn. Ze zijn ongeveer evenveel tijd in het donker actief als overdag. Men kan ze dus in de dierentuin de hele dag door wakker, rustend of slapend aantreffen! 

Wist u dit al over zwarte maki’s?

  • Moormaki’s kennen eenduidelijk geslachtsdimorfisme; dit betekent dat mannetjes en vrouwtjes er heel anders uitzien. Volwassen mannetjes zijn zwart, vrouwtjes hebben een roodbruine vacht met lichtere buik, witte oorpluimen en zwart in het gezicht.
  • Geboren worden mannetjes en vrouwtjes moormaki’s met een grijzige vacht en zonder oorpluimen. Al op de leeftijd van ongeveer twee maanden wordt de vacht van mannetjes donkerder en die van vrouwtjes juist lichter.
  • De groepen van moormaki’s zitten in de natuur best ingewikkeld in elkaar. Mannetjes en vrouwtjes verlaten hun geboortegroep als ze geslachtsrijp zijn. Ze sluiten zich dan bij een andere groep aan. De vrouwtjes blijven dan in hun nieuwe groep, de mannetjes wisselen vaker in hun leven van groep. 
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Zoals alle lemuren hebben zwarte maki’s een beperkt paar- en geboorteseizoen. De jongen worden in de natuur in september geboren, dan is het lente op Madagaskar. Bij primaten houdt de moeder haar jong meestal tegen de buik aan, of ze draagt het op de rug. Zwarte maki’s echter worden gedurende de eerste levensweken dwars over de buik gedragen, net een riem. Het jong moet zich hierbij meteen zelfstandig vasthouden, de moeder ondersteunt het niet met haar hand. 

Een met de natuur

Een met de natuur

Zwarte maki’s zijn geen voedselspecialisten. Vruchten, scheuten, bessen, een duizendpootje of insectje: ze vinden alles lekker. Maar ze zijn wel verzot op nectar. Ze komen dus graag op bloeiende bloesems af. Terloops bestuiven zwarte maki’s dan bijvoorbeeld de reizigerspalm, een heel karakteristieke plantensoort op Madagaskar. 

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

In noordelijk Madagaskar wordt veel bos platgebrand om landbouwgrond te winnen. Deze ‘slash-and-burn methode’ is op de arme bosgrond niet heel succesvol, zodat na korte tijd al weer een nieuw stukje moet worden ontgonnen. Zo gaat veel regenwoud verloren! Zwarte maki’s worden bovendien bejaagd om het vlees en er is ook wat huisdierhandel. Op het eiland Nosy Komba zijn de dieren traditioneel beschermd en uitgegroeid tot een belangrijke toeristenattractie. In Europese dierentuinen is er een fokprogramma voor deze halfapensoort. 

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >
De zwarte maki’s in Burgers’ Park

In Burgers’ Park houden we een mannengroep zwarte maki’s. Ze delen hun verblijf met de ringstaartmaki’s. Hoewel de zwarte maki’s een beetje kleiner zijn, zijn ze door hun pittiger karakter wel dominant over de ringstaartmaki’s.

Als je meerdere soorten bij elkaar wilt huisvesten, is het wel belangrijk dat iedereen zijn eigen plekje kan opzoeken. De maki’s in Burgers’ Park hebben daarom beschikking over één buitenverblijf, twee binnenverblijven die voor publiek te zien zijn en diverse binnenverblijven achter de schermen. Mocht er een keer een conflictje ontstaan, dan kunnen de tegenstanders elkaar zo makkelijk ontlopen.