Plek in het dierenrijk

De gevlekte reuzentandbaars is uiteraard een beenvis. Binnen deze enorm soortenrijke groep valt hij onder de grote groep van de baarsachtigen en dan wel in de groep van de tandbaarzen.

Eigenschappen van de Gevlekte reuzentandbaars

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

De gevlekte reuzentandbaars is als volwassen dier een territoriale vis. Hij verdedigt zijn eigen stekje. In zijn territorium ligt hij vooral bij schemering tussen het koraal op de loer naar prooien. Komt een prooidier dichtbij, dan opent de grote vis vlug zijn bek. Door het openen van die enorme bek en mondholte wordt in korte tijd veel water naar binnen gezogen met de prooi. Dit is een prima techniek om een prooivis te vangen zonder er heel ver naartoe te hoeven zwemmen! 

Wist u dit al over gevlekte reuzentandbaarzen?

 • Deze vissoort kan wel meer dan 100 kilo zwaar worden.
 • Geslachtsrijp wordt de reuzentandbaars als hij ongeveer één meter lang is; dan is hij pakweg 12 jaar oud.
 • De soort wordt in het Engels ‘potato grouper’ genoemd, omdat hij ‘aardappelvormige’ donkere vlekken op zijn lijf heeft. Daarnaast kan de gevlekte reuzentandbaars snel van kleur veranderen: meestal is hij grijs met donkergrijze vlekken. Maar hij kan ook bijna wit met bijna zwarte vlekken zijn!
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Veel tandbaarzen zijn aan het begin van hun leven allemaal vrouwtjes en vanaf een bepaalde lengte en gewicht kunnen ze in mannetjes veranderen. Waarschijnlijk is dat ook bij de gevlekte reuzentandbaars het geval. In aquacultuur is het namelijk gelukt door de gift van testosteron aan vruchtbare vrouwtjes deze dieren binnen ongeveer een maand te laten veranderen in vruchtbare mannetjes.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Gevlekte reuzentandbaarzen staan aan de top van de voedselketen. Ze hebben nauwelijks natuurlijke vijanden. Top-predatoren komen nooit in heel grote getallen voor. De gevlekte reuzentandbaars heeft dan ook een vrij groot verspreidingsgebied, maar is nergens veel voorkomend.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

In sommige delen van zijn verspreidingsgebied wordt deze soort waarschijnlijk overbevist, in andere delen zijn mensen niet zo gek op zijn vlees. In Taiwan wordt deze vis sinds het begin van deze eeuw in aquacultuur gehouden. Omdat ze vrij snel groeien, vindt men het een veelbelovende soort voor de productie van consumptievis.

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >

Nieuws over de Gevlekte reuzentandbaars

De gevlekte reuzentandbaars in Burgers’ Ocean

Deze opvallende soort zwemt in het grote haaienbassin van Burgers’ Ocean. Omdat deze vissen zich als volwassenen solitair en territoriaal opstellen, huisvesten we maar één dier in dit grote bassin. Dit exemplaar is in 2017 uit het aquarium van Kopenhagen naar Arnhem verhuisd, omdat het daar door een soortgenoot werd gepest. De toen al vrij grote reuzentandbaars is sindsdien nog flink verder gegroeid en is een zeer imposante verschijning. Hij heeft een norse uitstraling, maar houdt van een poetsbuurt door ijverige poetslipvissen en rust ook heel vreedzaam vlakbij de luipaardhaaien. Ook is hij altijd heel nieuwsgierig naar de duikers.