Plek in het dierenrijk

Zoals alle haaien behoort de luipaardhaai tot de kraakbeenvissen, net als roggen. Binnen de haaien telt men deze haaiensoort tot de bakerhaaien, net als de epaulethaai, die ook in Burgers’ Zoo leeft. 

Eigenschappen van de Luipaardhaai

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

In tegenstelling tot de meeste andere haaien kunnen luipaardhaaien gewoon rustig op de grond liggen, zij behoren tot de bodemhaaien. Ze hoeven niet continu te zwemmen. Dat rustgedrag tonen ze vooral overdag, want luipaardhaaien zijn meer actief in het donker. 

Wist u dit al over luipaardhaaien?

  • Jonge luipaardhaaien zijn licht en donker gestreept. Deze haaiensoort wordt ook wel eens ‘zebrahaai’ genoemd, wat zeker voor de jonge dieren passender is. Als de haai tussen een halve en één meter lang is, begint zijn patroon langzaamaan te veranderen van strepen naar stippen.
  • Omdat luipaardhaaien rustig en vreedzaam zijn, wordt deze haaiensoort vaak opgezocht door duikende toeristen.
  • Naast de gewone voortplanting kan bij luipaardhaaien ook maagdelijke voortplanting plaats vinden. Dan ontwikkelt zich een ei dat niet door een zaadje is bevrucht toch door tot een jong! Deze manier van voortplanten is tot nu toe slechts bij weinig diersoorten bekend, zoals bij wandelende takken, een paar soorten hagedissen en adelaarsroggen.
  • Het vrouwtje luipaardhaai legt na een paring gedurende een periode van enkele maanden tot zo’n 30 eieren.
  • De ontwikkeling van de eieren is afhankelijk van de watertemperatuur. In warmer water ontwikkelen ze zich sneller.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Haaien kennen een inwendige bevruchting. Om de geslachtscellen bij het vrouwtje naar binnen te krijgen, is bij haaien een deel van hun buikvinnen veranderd tot paringsorganen, de zogenoemde ‘claspers’. Voor de paring bijt het mannetje zich vast aan één van de borstvinnen van het vrouwtje. Als hij de borstvin goed vastheeft, kunnen de haaien paren en brengt hij één van de twee ‘claspers’ naar binnen. Het vrouwtje legt later enkele tientallen grote, leerachtige eieren. Deze eieren blijven aan hun draadachtige aanhangsels aan het koraal of aan rotsen hangen. Nadat de eieren gelegd zijn, kijkt het vrouwtje er niet meer naar om. 

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Hun jeugd brengen luipaardhaaien bij voorkeur door in mangrovegebieden. Later in hun leven prefereren ze koraalriffen. De open zee mijden ze liever. 

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Luipaardhaaien worden bejaagd om hun vinnen, hun vlees en hun huid. De mangrovegebieden, waar jonge luipaardhaaien zich graag ophouden, zijn ook behoorlijk bedreigd in Azië. Voor deze haaiensoort is in Europese dierentuinen en aquaria een fokprogramma opgericht.

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >
De luipaardhaaien in Burgers’ Ocean

In Burgers’ Ocean zijn de luipaardhaaien in het drie miljoen liter bevattende haaienbassin te vinden.

Net als de andere haaien in dit bassin krijgen de luipaardhaaien drie keer per week voedsel. De dierverzorgers bieden met een voedertang vanaf de oppervlakte stukjes vis en inktvis aan. Zo kunnen ze goed controleren hoeveel elke haai eet.

Het grote scheepswrak in het haaienbassin is niet alleen maar leuk om te zien voor bezoekers, het vervult ook een functie voor de vissen. Zo rusten de luipaardhaaien graag binnenin dat wrak. Als een mannetje wat opdringerig wordt, kan het vrouwtje zich daar ook even terugtrekken.

In de Ocean kunnen bezoekers ook eieren van luipaardhaaien zien, in een kleine vitrine van een educatiebord. Alleen dit is enkel het eipakket; deze eieren zijn als het ware leeg. Beste apart om deze meer dan 15 cm lange eieren te zien!

Burgers’ Zoo heeft een cruciale taak gespeeld bij het oprichten van het fokprogramma van luipaardhaaien en heeft dit programma ook een aantal jaren lang voor heel Europa gecoördineerd. Inmiddels is deze taak overgenomen door het aquarium van Genua.