Sinds de zomer van vorig jaar is er in Burgers’ Zoo een nieuwe diersoort te bewonderen. Het gaat om de binturong of beermarter, zoals deze soort ook wel wordt genoemd. In april vorig jaar zijn er twee broertjes naar Burgers’ Rimba gekomen, waar ze hun buitenverblijf in de toekomst zullen gaan delen met de Maleise beren.
De broertjes in Burgers’ Rimba zijn zo’n drie en vier jaar oud. Ze zijn afkomstig uit de dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine in Frankrijk. Vanwege het tekort aan vrouwtjes, is vanuit het Europese fokprogramma (EEP) besloten eerst twee mannen naar Burgers’ Zoo te laten komen. Wanneer er later een vrouwtje beschikbaar is, kan deze samen met één van de mannen in Arnhem hopelijk voor vele jongen gaan zorgen.
De naam beermarter is eigenlijk een beetje vreemd. Het dier is namelijk én geen beer…én geen marter. Binturongs zijn Aziatische civetkatachtigen die voorkomen in de regenwouden van onder andere Maleisië, Sumatra, Thailand en Indonesië. Tot de civetkatachtigen behoren ook de stokstaartjes en de mangoesten. De enige gelijkenis met een beer zit hem in de manier van lopen. Net als de beren is de binturong een zoolganger en loopt hij met zijn hele voetzool, waaronder zijn hiel, op de grond geplaatst.
Als bezoekers naar de binturongs kijken, kan het haast niet anders dan dat de zwarte pluimpjes langs de oren opvallen. Waarom binturongs deze hebben is niet geheel duidelijk. Een van de redenen zou kunnen zijn dat ze zorgen voor een beter gehoor, wat ook bij lynxen het geval is. Wat verder opvalt, is de enorme staart die de dieren achtervolgt. Deze staart kan wel negentig centimeter lang worden en wordt gebruikt om zich aan takken vast te houden als de beermarter in het donker op pad gaat. Binturongs zijn dan ook voornamelijk ’s nachts actief. Het kan dus voorkomen dat de dieren opgerold in hun nest lekker liggen bij te komen van een zware nacht. Toch zullen de broers in de toekomst overdag wat actiever moeten gaan worden om uit de speelgrage klauwen van de beren te blijven.
Bij veel verblijven in Burgers’ Zoo is er een glazen wand die de dieren van de bezoekers scheidt. Dit is in veel gevallen natuurlijk gedaan om ervoor te zorgen dat er geen direct contact mogelijk is. Bij de binturong heeft deze afscheiding ook nog een andere reden… Binturongs scheiden namelijk een ‘zeer bijzondere geur’ af die ze gebruiken om hun territorium te markeren. Ook willen de mannen hun staart wel eens in hun eigen urine laten weken die ze daarna over de takken strijken om zo hun geur af te zetten. En wanneer een binturong ergens van schrikt, kunnen zowel de mannetjes als de vrouwtjes een stinkende vloeistof sproeien, net zoals een stinkdier dat kan. Geen overbodige luxe dus die glazen wand! Een beer of toch een marter, of misschien toch een stinkdier? Laten we het erop houden dat het in ieder geval een heel bijzonder dier is!