Ringstaartmaki’s en zwarte maki’s openen op donderdag 18 april 2019 het nieuwbouwproject met verblijven voor doodshoofdapen, maki’s en neusberen.
Dierverzorgers trakteren de halfapen op gezonde lekkernijen als lychees en druiven die de dieren voor de grote ruiten en ook verder verspreid door hun buitenverblijf ontdekken. Na deze officiële openingshandeling in het bijzijn van media en genodigden kunnen de bezoekers van het Arnhemse dierenpark het nieuwbouwproject vanaf 15.30 uur ook met eigen ogen bewonderen.
Burgers’ Zoo heeft het gebied tussen de hoofdingang, de olifanten en het Park Restaurant volledig vernieuwd. De oorspronkelijke dierverblijven in dit deel van het park stamden uit de jaren zestig van de vorige eeuw en zijn compleet vervangen door moderne dierverblijven. In één van de nieuwe verblijven zijn ringstaartmaki’s en zwarte maki’s te zien, terwijl in het andere verblijf Peruaanse doodshoofdaapjes kennismaken met rode neusberen. Naast de volledige overdekte Bush, Desert, Ocean, Mangrove en Kids Jungle is het Arnhemse dierenpark nog weeronafhankelijker geworden dankzij de verwarmde binnenverblijven waar de dieren ook bij mindere weersomstandigheden goed zichtbaar blijven voor de bezoekers.
Burgers’ Zoo vervult een belangrijke rol voor de Europese fokprogramma’s voor ringstaartmaki’s, zwarte maki’s en Peruaanse doodshoofdapen door juist uitsluitend mannengroepen te houden. Gezien de sociale groepsstructuur van deze diersoorten ontstaat er in dierenparken een mannenoverschot. Andere dierenparken kunnen nu succesvolle fokgroepen managen, omdat Burgers’ Zoo deze mannetjes een modern onderkomen biedt.
De thematische inrichting van het landschap in en om de nieuwe dierverblijven en het goede zicht op de dieren vergroten de beleving van de gasten. Bovendien zijn de dieren nu het hele jaar door goed zichtbaar dankzij de nieuwe verwarmde binnenverblijven. In het nieuwbouwproject zijn daarnaast de bezoekerspaden minder steil aangelegd dan voorheen.
Van de daken van de Desert en de Kids Jungle vangt Burgers’ Zoo regenwater op dat in speciaal aangelegde reservoirs wordt verzameld. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de beplanting in en rond de nieuwe verblijven te besproeien en om het pinguïnverblijf te vullen. Door de aanleg van wadi’s rond de nieuwe dierverblijven kan het overtollige regenwater dat op die locaties terechtkomt op natuurlijke wijze in de bodem worden opgenomen. Vanwege zijn duurzame en milieuvriendelijke beleid mag het Arnhemse dierenpark sinds 2004 trots de gouden gradatie van de Green Key voeren.
In Burgers’ Zoo leven ringstaartmaki’s die in het wild in de drogere loofbossen van zuidelijk Madaga…
22 december 2022
Wilde ringstaartmaki’s op Madagaskar leven in gemengde groepen, met evenveel vrouwtjes als mannetjes…
27 augustus 2021
Tot en met juni 2021 wordt de ringstaartmaki-mannetjes nauwkeurig geobserveerd door Tom Ballemans, s…
23 februari 2021